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THE SUPREME COURT ADMITS THE REQUEST OF THE 

SPANISH NATIONAL PROFESSIONAL FOOTBALL LEAGUE 

(LALIGA), REPRESENTED BY OUR PARTNERS Mª DEL MAR 

MARTÍN AND YAGO VÁZQUEZ, AND AGREES TO PUT 

FORWARD A QUESTION OF UNCONSTITUTIONALITY IN 

RELATION TO ARTICLE 19.4 OF THE LGCA 

 

On 23 April, the Supreme Court issued a ruling admitting the 

request of LaLiga, and agreeing to put forward a question of 

unconstitutionality with regard to Article 19.4 of the General 

Audiovisual Communication Act (LGCA) 7/2010, of 31 March 

2010, due to its possible contradiction with the property right 

(Article 30 CE) and the right of free enterprise (Article 38 CE). 

Said Article 19.4 of the LGCA established for radio audiovisual 

communication service providers free access to sports stadiums and 

complexes to broadcast live the sporting events that take place in 

them, with no other obligation than to pay the costs generated by 

the exercise of this right. As in its preceding applications, in this 

appeal to the Supreme Court, LaLiga, represented by our partners 

Mª del Mar Martín and Yago Vázquez, maintained that such a legal 

provision is unconstitutional due, among other reasons, to its 

breaching the property and free enterprise rights of the organisers of 

sporting events and, in this particular case, of LaLiga and its 

affiliated clubs.  In its ruling, the High Court stressed that the legal 

provision that allows radio broadcasters free access to stadiums to 

broadcast sporting events live and for free deprives their organisers 

of an essential part of their economic benefit and, consequently, of 

the equity content of radio broadcasting rights, and their possibility 

of commercialisation. By contrast, and without paying any 

consideration for it, the radio operators freely make use of these 

rights, obtaining significant revenue from advertising, capturing a 

greater number of listeners, on the multiple entertainment 

programmes that are supported by the broadcasts of these sporting 

events. 

Similarly, as regards the right to information that the legal 

provision whose unconstitutionality is being questioned would set 

out to safeguard, the Supreme Court casts doubt on the 

proportionality and need of this provision, in the sense that the right 

to information would be equally guaranteed with means that were 

compatible with the commercialisation of the radio broadcast 

rights, expressing its doubts about whether such provision is 

necessary, adequate and proportional when comparing the right to 

communicate information with the rights of property and free 

enterprise. In addition, the Supreme Court advises that although the 

football matches have a social interest and the media have a right to 

inform about them, as sustained by LaLiga, the fundamental right 

of information is a right of freedom and not a right of provision that 

imposes obligations on sporting bodies, so it should be questioned 

whether the legal provision that imposes on football clubs the 

obligation of allowing radio broadcasters access to stadiums for the 

live, free and full broadcast of private sporting events, consequently 

preventing the commercialisation of broadcast rights on the 

sporting events organised by them, is part of the essential content of 

the right of information. 

  

 

 

RULING OF THE SUPREME COURT ON THE VALIDITY OF 

FLOOR RATE CLAUSES TRANSACTIONS 

 

The Supreme Court has ruled on the validity of transactional 

agreements on floor rate clauses (most of which were prior to the 

latest jurisprudence of the Court and to that of the CJEU in the 

matter), where the customer’s renunciation of subsequently 

claiming the nullity of floor rate clauses is established. In 

opposition to its previous decision in its ruling of 16 October 

2017, the Supreme Court (Plenary ruling no. 205/2018, of 11 

April 2018) now considers valid the transaction agreed between 

the customers and the bank whereby the floor rate of the clause 

was reduced and both parties mutually renounced the exercise of 

actions. The High Court considers that as it is a judgeable matter, 

the agreement subject to judgement entails a valid transaction 

and that although the pre-existing obligation from which the 

dispute arises may be null and void, the legal relationship created 

by the transaction is valid providing it does not contravene the 

law. 

However, in accordance with this ruling, it is, in any event, 

necessary to verify whether the agreement meets the enforceable 

requirements of transparency, i.e. that the customers are in a 

position to know the legal and economic consequences of the 

transaction. In the case in question, the Supreme Court considers 

that this agreement exceeds this rule of transparency and is, 

therefore, valid. The ruling includes a private vote of Judge 

Francisco Javier Orduña Moreno, who disagreed with the 

decision adopted by the majority of Judges. 

 

 

 

GENERAL DATA PROTECTION REGULATIONS 

We should remember that last 25 May saw the application in 

Spain and the rest of the member states of the European Union of 

the General Data Protection Regulations (GDPR). This obliges 

companies and institutions that process personal data to adapt to 

the new provisions of the above Regulations and to highlight the 

new provisions in terms of information to be provided to 

individuals of who collects personal data, new rights that are 

recognised for individuals (such as those of limitation of 

processing or data portability), data processing, records of 

processing activities and appointment of a data protection 

officer, among others. 

 

In accordance with the Personal Data Protection Act 15/1999, of 13 December 1999, we would like to inform you of the existence of a file the property of the Bufete Pintó Ruiz S.L. which contains your personal details (which are exclusively your 
name, position, company telephone number and e-mail), and the aim of which is to inform you about legal and case law news. Similarly, we would also like to inform you about the possibility of exercising your rights of access, rectification, 
cancellation and opposition in the terms established in current law, by means of a letter which you may send to the BUFETE PINTÓ RUIZ S.L.P, Calle Beethoven 13, planta 7.ª Barcelona or by e-mail to the following address 
info@pintoruizdelvalle.com.  
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AMENDMENTS TO THE FIFA REGULATION ON THE STATUS 

AND TRANSFER OF PLAYERS PUBLISHED BY FIFA 

CIRCULAR No. 1625 

 

On 26 April, FIFA Circular no. 1625 informed of the new 

amendments to the Regulations on the Status and Transfer of 

Players (RSTP). These amendments were approved by the FIFA 

Council at its last session held on 16 March and will come into 

effect as of 1 June.  

The Circular informs members of the significant amendments to the 

section on contractual stability between professional players and 

clubs.  

In this sense, the new RSTP will foresee the following changes: 

Article 14 establishes that in employment relationships between 

players and clubs, potentially “abusive conduct” intended to force 

the counterparty to terminate the contract may be considered as just 

cause and lead to the aggrieved party terminating said contract; 

similarly, FIFA adds the new Article 14 bis regarding termination 

with just cause in case of a club failing to pay a player at least two 

monthly salaries; the new wording of Article 17 par. 1 specifies 

the method of calculation of the compensation due to a player if 

the club terminates the contract without just cause; new Article 18, 

par. 6 prohibits the so-called contractual “grace periods” for the 

payment of overdue payables towards players, unless explicitly 

allowed under a collective bargaining agreement; finally, FIFA 

introduces Article 24 bis granting FIFA’s decision-making bodies 

(Players’ Status Committee or Dispute Resolution Chamber) 

powers to impose sporting sanctions on players (restriction on 

playing in official matches) and clubs (a ban from registering any 

new players) until payment is made on the amounts owed. 

 

 

PINTÓ RUIZ & DEL VALLE, GUEST FIRM AT THE 8TH LALIGA 

SPORTS LAW MEETING 17/18 

 

Our firm was the guest firm at the 8th LaLiga Sports Law Meeting 

17/18. Our partner Jordi López Batet gave a talk at the meeting 

entitled “Determining disciplinary sanctions in international sports 

regulations”, after the talks given by Professor Alberto Palomar and 

Professor Antonio Sempere, who looked at the most relevant 

legislative and jurisprudence news in terms of sports law. The 

meeting was closed by Javier Redonet, from Uría & Menéndez, 

discussing the stock market flotation of sporting limited companies. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEW PROCEDURE ADOPTED BY THE FIFA DISCIPLINARY 

COMMITTEE WITH REGARD TO DEBTOR CLUBS 

 

On 9 May, FIFA published Circular 1628 informing its members 

of the new procedure adopted by the Disciplinary Committee to 

ensure that the decisions passed by the FIFA Dispute Resolution 

Chamber (DRC), the Players’ Status Committee (PSC), or a 

subsequent decision by the Court of Arbitration for Sport (CAS) 

on appeal are respected and complied with.   

FIFA informs that according to its new procedure, the 

Disciplinary Committee, in addition to continuing to impose the 

relevant fine and granting a final deadline to the debtor to make 

payment, will impose additional sanctions consisting of a point 

deduction and/or a transfer ban in the same disciplinary 

decision, which will be effective as of the expiry of the final 

deadline. Under the new procedure, it will be the debtor’s 

national association that should verify whether the amount owing 

has been paid to the creditor by the deadline and, if this is not the 

case, it would be the same national association that will 

automatically apply the point deduction and/or the transfer 

ban at a national level (at the international level, FIFA will 

apply the ban through TMS). If the above sporting sanctions 

have been served and the debt has still not been settled, the 

creditor may request the FIFA Disciplinary Committee to impose 

additional sanctions to the debtor (e.g. relegation to a lower 

division).   

In addition, FIFA informs that the Disciplinary Committee will no 

longer “enforce” the financial decisions issued by the DRC, the 

PSC or the CAS if the parties reach an out-of-court agreement 

and/or a payment plan after the notification of the relevant 

decision. In other words, the agreements entered into between the 

parties, after the financial decision, will lead to the closure of 

disciplinary proceedings and any claim resulting from the breach 

of these agreements will have to be lodged again before the PSC, 

the DRC or the competent bodies agreed upon by the parties for a 

new decision to be issued.   

These changes came into effect on 23 May for all Disciplinary 

Committee cases, irrespective of the date on which the 

procedure was opened.  
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